Soms word je voor een functie gevraagd, maar de meesten van ons zullen moeten solliciteren om een baan te bemachtigen. Het solliciteren zelf hoeft niets te zeggen over je kwaliteiten en je mogelijkheden om het werk uit te voeren. De manier waarop je solliciteert kan echter wel voor een groot deel bepalen of je het werk mag gaan uitvoeren.

Hier enkele tips over onderwerpen waar je zelf al mee aan de slag kunt gaan. Wil je meer weten en gericht op jouw situatie tips en adviezen? Neem dan gerust contact op om een afspraak te maken.

coaching werkgever linkatwork

Veel gestelde vragen

Tegenwoordig zijn we allemaal gewend aan tablets en apps, waarin informatie in brokjes aan ons getoond wordt. Dat kunnen onze hersenen goed verwerken. Het is dus ook niet verwonderlijk dat het CV in deze ontwikkelingen mee gaat.

Waar een aantal jaren geleden vooral zwart-wit CV’s gemaakt werden, zien we nu vaak een element met kleur. En waar voorheen veel volledig van links naar rechts gelezen werd, zien we nu vaak het gebruik van twee kolommen of tekst vlakken. Ook wordt er meer gebruik gemaakt van het visuele aspect zoals een pasfoto en/of pictogrammen.

Enkele tips:

  • Vooral de zorgvuldigheid waarmee je je CV vorm geeft kan een pluspunt zijn voor een mogelijk nieuwe werkgever.
  • Zorg bij het CV dat je persoonlijke gegevens goed zichtbaar zijn. Benoem niet meer dan nodig. Je geboorteplaats en of je getrouwd bent, kun je vaak gewoon weg laten.
  • Zorg voor een kort en bondig overzicht van waar je gewerkt hebt. Verduidelijk met één of twee zinnen wat je bij een werkgever gedaan hebt.
  • Benoem je opleidingen en alleen relevante cursussen.
  • Benoem eventueel andere zaken welke voor een werkgever belangrijk zouden kunnen zijn (bijvoorbeeld projecten waar je aan meegeholpen hebt of aanvullend vrijwilligerswerk).
  • Voor de meeste CV’s geldt dat ze op één of twee pagina’s geschreven kunnen worden. Alleen bij speciale functies, projectmatig werk en bij een functie voor zeer hoog opgeleiden kan meer informatie gevraagd worden.
  • Pas je CV aan op de functie waarop je solliciteert. Dit betekend niet dat je hele CV verandert. Je belicht bepaalde gegevens wat meer die in de vacature gevraagd worden.

Een sollicitatiebrief of motivatiebrief is een persoonlijke stukje waarin jij laat weten waarom je graag een bepaalde baan zou willen uitvoeren. Een werkgever wil graag van jou weten waarom jij geschikt bent voor een functie en wat jou zo leuk lijkt aan het bedrijf en die functie. Een standaard brief, welke je voor diverse werkgevers kopieert, voldoet dus niet.

Enkele tips:

  • Zorg dat de lay-out van je brief overeen komt met de lay-out van je CV.
  • Probeer je brief op één A4 te maken.
  • Een werkgever geeft in de vacaturetekst aan waar ze naar op zoek zijn. Leg uit waarom en hoe je aan deze behoefte denkt te kunnen voorzien.
  • Benoem waarom je bij dit bedrijf wilt werken. Wat spreekt je aan. Doe hier ook wat onderzoek naar.
  • Probeer opsommen van eigenschappen en kwaliteiten te voorkomen. Schrijf liever een voorbeeld waaruit blijkt dat je een bepaalde kwaliteit bezit en hoe je deze in kunt zetten.
  • Probeer er achter te komen wie de briefselectie doet en schrijf deze naam ook in het briefhoofd.

Vaak is het handig om de werkgever of recruiter te bellen voor je daadwerkelijk gaat solliciteren. Je maakt jezelf bekend bij die werkgever en de kans is groot dat je meer opvalt dan wanneer je alleen een brief stuurt. Veel mensen vinden het echter spannend om te bellen en weten niet zo goed wat ze kunnen vragen.

Bij deze willen we je alvast wat op weg helpen met de volgende tips:

  • Lees je goed in. Zorg dat je eerst meer te weten komt over het bedrijf en over de functie. Dit kun je doen door de website door te lezen en na te gaan of er nieuws te vinden is via bijvoorbeeld google of LinkedIn of Facebook. Zo kun je tijdens een gesprek ook laten blijken dat je echt interesse hebt.
  • Ga na welke vragen je kunt stellen en schrijf deze van te voren op. Pas op met vragen die te maken hebben met de procedure, zoals: staat de vacature nog open? Of Kan deze vacature ook in deeltijd? Deze geven korte antwoorden en inhoudelijk voegt het niet veel toe.
    Denk vooral aan vragen zoals: Zijn er nog eigenschappen die jullie zoeken, die niet in de vacature genoemd zijn? Of wat zijn de eerste werkzaamheden die ik zal gaan uitvoeren? Of kun je een beeld schetsen van een typische werkdag?
  • Vraag aan het begin van het gesprek of je met de juiste persoon in gesprek bent en of het uitkomt dat je belt.
  • Pas op dat je niet te lang in gesprek blijft. Het doel is dat je positief opvalt en wat informatie krijgt. Tijdens het sollicitatiegesprek kun je meer vragen stellen.
  • Probeer contact te maken en plezier te hebben in het gesprek. Daardoor blijf je makkelijker in de gedachte van je gesprekspartner.
  • Verwerk de informatie in je CV en sollicitatiebrief.

Soms staat er ‘acquisitie naar aanleiding van deze vacature is niet gewenst’. Hier wordt mee bedoeld dat een werkgever niet door een uitzendbureau of recruiter gebeld wil worden om kandidaten voor te stellen. Want deze bedrijven willen hiervoor betaald worden.

Als jij zelf met vragen zit over de vacature, kun je hier wel voor bellen.

Het kan veel voordelen hebben om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. Overdrijf het echter niet. Het is geen overhoring waarbij ze willen weten of je alle jaarverslagen gelezen hebt. Maar wat is dan wel belangrijk?

Hier een aantal tips die kunnen helpen bij de voorbereiding:

  • Verdiep je in het bedrijf en formuleer voor jezelf waarom je bij dit bedrijf zou willen werken.
  • Bedenk welke vragen je wilt stellen en schrijf deze vragen op. Vragen over arbeidsvoorwaarden komen meestal in het tweede gesprek pas aan bod.
  • Vaak wordt de vraag gesteld waar je goed in bent of wat je kwaliteiten zijn. Deze kun je dus vooraf al bedenken. Bedenk vooraf waaruit blijkt dat je deze vaardigheden en kwaliteiten bezit. Zorg dat je voorbeelden kunt bedenken.
  • Bedenk ook vooraf wat je lastig lijkt in de uitvoer van je functie. Hoe zou je hiermee kunnen leren omgaan.
  • Bedenk of zoek op welke vragen er gesteld zouden kunnen worden en ga na hoe je deze kunt en wilt beantwoorden. Praat met mensen uit je omgeving over de vacature en wat je denkt dat gevraagd zou kunnen worden.
  • Denk na over je kleding en uiterlijk. Dit vormt de eerste indruk.

Veel vacatures worden via het netwerk ingevuld. Deze komen dus niet op internet te staan en worden ook niet elders bekend gemaakt. Daarom is het zo belangrijk om mensen in je omgeving te laten weten dat je op zoek bent naar werk. Het is daarbij van belang om je (zakelijke) netwerk helder in beeld te hebben en zelfs uit te breiden.

Hier volgen een paar tips:

  • Zorg voor een volledig profiel op LinkedIn. Als deze goed ingevuld is en als je aangeeft dat je open staat voor benadering door recruiters is de kans groter dat ze je vinden.
  • Nodig mensen die je kent uit om te linken. Dit kunnen ook je buren zijn of mensen die je alleen op feestjes tegen komt. Zoek deze mensen op en ga na of zij mogelijk een meerwaarde zouden kunnen bieden.
  • Denk aan wederkerigheid. Vraag niet alleen om gunsten, zorg dat je ook nagaat of je de ander ergens mee kunt helpen.

Zorg dat je helder hebt wat je graag zou willen. Wil je direct een baan? Of wil je de vraag stellen om met interessante mensen in contact te komen? Met het eerste kunnen veel mensen je niet helpen. Met de tweede vraag vaak wel. En daar vergroot je je netwerk mee.